Oedeemtherapie

Binnen Multi Fysio zijn drie oedeemfysiotherapeuten werkzaam . Zij houden zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Er zijn meerdere vormen van oedeem welke allen met oedeemtherapie kunnen worden behandeld.

Lymfoedeem

Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Secundair lymfoedeem; de oorzaken zijn heel divers bv. na een operatie, bestraling, tumorgroei, plastische chirurgie, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insufficiëntie (spataderen) en medicatie gebruik.

Primair lymfoedeem; een aangeboren afwijking van de lymfevaten. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan.

Lipoedeem

Lipoedeem is vet- en vochtophoping meestal van de benen, soms zijn de armen ook aangedaan. Kenmerkend is dat de handen en voeten dun zijn. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem. Bij onbehandeld lipoedeem ontwikkeld zich uiteindelijk ook lymfoedeem. Lipoedeem doet vaak pijn bij druk van buitenaf (steunkousen bijvoorbeeld)

Hoe kunt u oedeem herkennen?

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn; zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging. Beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Mocht u het idee hebben dat er oedeem bij u ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. In overleg kunt u contact opnemen met een oedeemtherapeut(e).

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. U wordt hierin door onze oedeemtherapeuten geadviseerd en geïnstrueerd.

Oefentherapie

Na een operatie kan er een verminderde bewegingsfunctie zijn. Ook de spierkracht kan verminderd zijn, mede door het lymfoedeem. Naast oefeningen om de bewegingsfunctie weer terug te krijgen, is het van groot belang de spierkracht van de grote spiergroepen weer rustig op te bouwen om het lymfevocht te verminderen.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op het stimuleren van afvoer van lymfevocht en de werking van de gezonde lymfevaten en lymfeknopen. Ook zijn er specifieke handgrepen om verhardingen in het weefsel los te maken zoals fibrosehandgrepen en fascietechnieken.

Lymftaping

Dit elastische tape “tilt” de huid als het ware wat op waardoor de circulatie daaronder beter kan plaatsvinden. Het lymfevocht kan makkelijker afgevoerd worden.
De oedeemtherapeuten binnen Multi Fysio zijn allen geschoold in lymftaping.
Bron: NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie)