Multi Fysio is deelnemer van het Artrose Netwerk regio Haaglanden

Heeft u last van pijn aan uw knie of heup? Of zijn uw knie of heup vaak stijf, waardoor u minder makkelijk beweegt? Wij zijn een gespecialiseerde fysiotherapie praktijk aangesloten bij het Artrose Netwerk regio Haaglanden waar we u graag helpen bij deze klachten.

Wat is het Artrose Netwerk regio Haaglanden?

Het Artrose Netwerk regio Haaglanden is een initiatief van gespecialiseerde fysiotherapeuten en oefentherapeuten, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Samen kijken we hoe we u het beste kunnen helpen als u last heeft van artrose aan heup of knie. Meer over het Artrose Netwerk regio Haaglanden leest u hier.

Wat is artrose?

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Bijvoorbeeld de knie of de heup.

Kraakbeen is een dun laagje elastisch, schokdempend weefsel. Kraakbeen zit op de uiteinden van de botten in de gewrichten. Het is heel glad. Daardoor kunt u uw gewrichten makkelijk buigen, draaien en strekken.

Bij artrose wordt het kraakbeen door slijtage dun en brokkelig. Het kan ook gebeuren dat het kraakbeen helemaal weggaat. Daardoor gaan de botten in uw gewrichten meer tegen elkaar wrijven. Dit doet pijn. Ook kan er vocht in het gewricht komen. Het gewricht wordt daardoor dikker. Bewegen gaat door dit alles moeilijker.

Soms hebben mensen last van artrose in 1 gewricht. Maar het kan ook dat u in meerdere gewrichten last krijgt van artrose. Bijvoorbeeld zowel in de knie als in de heup. Meestal krijgt u langzaam maar zeker steeds meer last van artrose.

Klachten bij artrose

De meeste mensen met artrose geven aan dat ze pijn hebben. Ook stijfheid, een lichte zwelling en warm aanvoelen van het gewricht, zijn klachten die veel mensen noemen. De klachten zijn het ergste als u een tijdje niets heeft gedaan. Als u beweegt, wordt de pijn minder.

Veel mensen met artrose hebben de eerste 10 minuten na het opstaan het meeste last van pijn en stijf zijn. Dit noemen we startpijn en startstijfheid. Hoeveel pijn mensen voelen, hangt vaak ook samen met het weer.

Wat kunt u zelf doen tegen klachten?

Vaak doet bewegen pijn als u artrose heeft. Toch is het belangrijk dat u blijft bewegen. Hierdoor blijven uw spieren, botten en pezen in en rondom het gewricht sterk en stevig. De stijfheid en vaak ook de pijn worden daardoor minder. Bewegen kan ook voorkomen dat klachten erger worden.

Belangrijk is wel dat u niet te veel beweegt. Want dan vraagt u te veel van uw gewrichten. Geef uw knie of heup daarom een tijdje rust als die erg pijn doet bij het bewegen. Het kan ook helpen als u iets kouds of juist iets warms op het gewricht legt. Bijvoorbeeld een pittenzak of een koud/warm kompres. Gaat het weer beter? Dan kunt u voorzichtig weer meer gaan bewegen.

Een fysiotherapeut van het Artrose Netwerk regio Haaglanden kan u advies geven over bewegen. Ook kan hij of zij u vertellen welke oefeningen u het beste kunt doen.

Wat kan het Artrose Netwerk regio Haaglanden voor u doen?

Bij het Artrose Netwerk regio Haaglanden werken we volgens 3 stappen:

  • Stap 1 is het geven van voorlichting. U gaat daarna zelf thuis oefenen. Ook kan het zijn dat we u adviseren om regelmatig paracetamol te slikken.
  • Stap 2 is oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut of oefentherapeut. Tegelijkertijd schrijft uw arts u medicijnen voor tegen de pijn als dit nodig is.
  • Stap 3 is een afspraak met een orthopedisch chirurg van HMC. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan botten, pezen en spieren. De orthopedisch chirurg zal uw heup of knie verder onderzoeken. Soms zal hij of zij u een injectie geven met een ontstekingsremmer. Daarna heeft u een tijd minder last van de artrose. Als dit alles niet genoeg helpt, opereert de orthopedisch chirurg u eventueel.  

Het hangt af van uw klachten met welke stap u begint en waar uw behandeling stopt. Vaak heeft u genoeg aan oefenen, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut. Alleen als dat echt nodig is, krijgt u een operatie in het ziekenhuis.  

Aan de slag met hulp van het Artrose Netwerk

  • Heeft last van artrose? En wilt u uw klachten aanpakken met hulp van de gespecialiseerde zorgverleners binnen het Artrose Netwerk regio Haaglanden? Dan is de eerste stap dat u contact opneemt met uw huisarts. U kunt ook contact opnemen met de orthopedisch chirurg van HMC als u hier onder behandeling bent.
  • Uw huisarts of orthopedisch chirurg kan u eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut of oefentherapeut die is gespecialiseerd in de behandeling van artrose.

Verzekering en vergoeding

  • Uw zorgverzekering vergoedt alle zorg die u krijgt van uw huisarts of de orthopedisch chirurg. Voor de behandeling door de orthopedisch chirurg geldt uw eigen risico als u dit nog niet heeft verbruikt.
  • Verwijst uw huisarts of orthopedisch chirurg u met de diagnose artrose door naar een fysiotherapeut of oefentherapeut? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar in ieder geval de eerste 12 behandelingen door de fysiotherapeut of oefentherapeut. Hiervoor geldt uw eigen risico als u dit nog niet heeft verbruikt. U krijgt meer behandelingen vergoed als uw een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor fysiotherapie.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het Artrose Netwerk regio Haaglanden en over hoe wij u kunnen helpen? Of wilt u al meteen aan de slag? Neem dan contact met ons op. U kunt ook een kijkje nemen op de website van het artrosenetwerk via https://www.haaglandenmc.nl/artrose-netwerk-regio-haaglanden