Oedeemtherapie

Binnen Multi Fysio zijn drie oedeemfysiotherapeuten werkzaam . Zij houden zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Er zijn meerdere vormen van oedeem welke allen met oedeemtherapie kunnen worden behandeld.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de hoed, een pijnlijk gevoel en toename van de omvang van het aangedane lichaamsdeel. Een bekend voorbeeld is het “putje” wat u kunt indrukken aan het einde van de dag rond uw enkel.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van vocht door het falen van het lymfesysteem en kan overal in het lichaam voorkomen. Lymfoedeem ontstaat vaak na een operatie waarbij er lymfeknopen zijn weggehaald of bestraling (secundair lymfoedeem)

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel loopt door het hele lichaam en voert afvalstoffen en eiwitten af. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Met name in de hals, oksels, liezen en buik zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u (lymf)oedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een zwaar gevoel, eventueel is er ook toename van de omvang. Er kan oedeem optreden in de borst na operatie of tijdens de bestraling. Ook na een borstamputatie kan er oedeem optreden. Mocht u het idee hebben dat er (lymf)oedeem bij u ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. In overleg kunt contact opnemen met een oedeemtherapeut(e).

Lipoedeem

Lipoedeem is vet- en vochtophoping meestal van de benen, soms zijn de armen ook aangedaan. Kenmerkend is dat de handen en voeten dun zijn. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem. Bij onbehandeld lipoedeem ontwikkeld zich uiteindelijk ook lymfoedeem.

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. U wordt hierin door onze oedeemtherapeuten geadviseerd en geïnstrueerd.

Oefentherapie

Na een operatie kan er een verminderde bewegingsfunctie zijn. Ook de spierkracht kan verminderd zijn, mede door het lymfoedeem. Naast oefeningen om de bewegingsfunctie weer terug te krijgen, is het van groot belang de spierkracht van de grote spiergroepen weer rustig op te bouwen om het lymfevocht te verminderen.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op het stimuleren van afvoer van lymfevocht en de werking van de gezonde lymfevaten en lymfeknopen. Ook zijn er specifieke handgrepen om verhardingen in het weefsel los te maken zoals fibrosehandgrepen en fascietechnieken.

Lymftaping

Dit elastische tape “tilt” de huid als het ware wat op waardoor de circulatie daaronder beter kan plaatsvinden. Het lymfevocht kan makkelijker afgevoerd worden.
De oedeemtherapeuten binnen Multi Fysio zijn allen geschoold in lymftaping.
Bron: NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie)